Tiedotteet, kirjeet ja kannanotot

Tiedotteet

Kirje kansanedustajille (10.6.2020)

Silakkaliike on lähettänyt Suomen eduskunnan puhemiehistölle, eduskuntaryhmien puheenjohtajille ja eduskuntapuolueiden puheenjohtajille tänään 10.6.2020 kirjeen, jossa esittää huolensa kansanedustajien käytöksestä. Kirjeen on allekirjoittanut 777 henkilöä.

Kirjeen pontimena on viime päivinä käyty keskustelu rasistisesta kuvasta, jota istuva kansanedustaja on levittänyt sosiaalisessa mediassa. Kyseessä ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen tapaus.

Silakkaliike erittelee useita tapauksia, joissa istuvat kansanedustajat ovat lähivuosina toimineet tavalla, joka halveksuu perustuslakia ja loukkaa ihmisarvoa. Silakkaliike muistuttaa paitsi perustuslain vaatimuksista kansanedustajan toiminnalle, myös Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjasta rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Tämän peruskirjan ovat kaikki eduskuntapuolueet allekirjoittaneet.

Silakkaliike esittää neljä kysymystä, joihin toivotaan vastauksia niin puhemiehistöltä, puolueiden puheenjohtajilta kuin eduskuntaryhmien puheenjohtajiltakin. Silakkaliike toivoo laajaa ja vilpitöntä keskustelua vallanpitäjien käytöstavoista.

Kysymyksiin kirjeestä vastaa Silakkaliikkeen ydintiimi osoitteessa silakkaliike@gmail.com.

Yhdistyksen perustaminen (19.2.2020)

Silakkaliikkeen ydintiimi päätti 1.2.2020 ensimmäisen mielenilmauksen jälkeen pidetyssä perustamiskokouksessa perustaa Silakkaliike ry:n. Yhdistyksen perustamisilmoitus PRH:een lähti sydämellisesti ystävänpäivänä 14.2.2020.

Yhdistys perustetaan kahdesta syystä:

  • Tapahtumien ja toiminnan järjestäminen vaatii varainkeruuta. Varainkeruuta varten yhdistys on luontevin vaihtoehto.
  • On tärkeää, että Silakkaliikkeen nimi pysyy alkuperäisessä tarkoituksessaan, eikä kukaan pääse rekisteröimään nimellä jotakin liikkeeseen liittymätöntä yhdistystä.

Toiminta tulee jatkumaan kuten ennenkin. Silakkaliike on kansalaisliike, eikä perustettava yhdistys ohjaa mitenkään sen toimintaa. Hallituksessa on puheenjohtaja, kymmenen jäsentä sekä viisi varajäsentä.

Lisäkysymyksiin vastaa:
Katriina Valli, yhdistyksen tuleva puheenjohtaja
silakkaliike@gmail.com

Kirjeet ja kannanotot

6.10.2020: Silakkaliikkeen tukiviesti ympäristöliike Elokapinalle

18.9.2020 Silakkaliikkeen kannanotto vihapuhetta ja poliittista väkivaltaa vastaan

5.8.2020 Silakkaliikkeen adressi vihapuheen moderoimiseksi iltapäivälehtien kommenttipalstoilla ja sosiaalisen median kanavilla

Adressi vihapuheen moderoimiseksi on 5.8.2020 toimitettu Iltalehden ja Ilta-Sanomien päätoimittajille. Adressilla vedotaan Iltalehteen ja Ilta-Sanomiin, jotta ne puuttuisivat aktiivisemmin syrjintään ja vihapuheeseen verkkoalustoillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.

Julkisen sanan neuvoston määrittelemien journalistin ohjeiden allekirjoittajia velvoittavan liitteen mukaan toimituksen tulee seurata verkkosivujaan ja pyrkiä estämään yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi syrjivät, väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt. Toimituksen tulee viipymättä poistaa sen tietoon tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat sisällöt.

Adressiin kerättiin nimiä ajalla 18.1.-14.3.2020, ja allekirjoituksia kertyi 8384 kappaletta. Silakkaliikkeen adressitiimi kiittää kaikkia allekirjoittaneita!

Lue adressi

12.6.2020 Silakkaliikkeen kannanotto julkisin varoin tuettuun epätieteelliseen julkaisuun

10.6.2020 Kirje kansanedustajille